Carlos Santamaría center

Advanced Data Centre and Library
San Sebastián / 1st prize in competition / 30.015 m2 / 2006- 2011

Publications

The building is conceived as a huge container, shaped from a spontaneous outline following the natural curve of the lot. The line is the wall containing the two blocks arranged in a north-south direction, and its vertex is at the place we consider the most important: the building's main access, which opens up like a large mouth, pointing the vertex towards the sky.

The division of the construction into two blocks also makes the creation of a private, inner garden possible, like an extension of the spaces that overlook it. It is a quiet, green area, accessible for strolling, reading and group meetings, always lighted from the south and north, an outdoor counterpoint to urban noise, inside the building.